Oefenen met OV nu ook voor fase 2 ZML

Leerlingen van fase 3 ZML krijgen al een aantal jaren lessen op het gebied van Openbaar Vervoer. Dit schooljaar startten wij hier ook mee in fase 2 ZML. De lessen bestaan uit een stukje theorie zoals het opwaarderen van je chipkaart, maar we oefenen vooral ook in de praktijk. De leerlingen leren onder begeleiding van ons reizen met de bus en trein.

‘Ik ben een stuk zelfstandiger geworden.’

Zelfstandig naar school

Uit de gesprekken tijdens deze lessen bleek dat een aantal leerlingen graag zelfstandig van en naar school wilde gaan reizen. Het is op dit moment zelfs zo dat ongeveer 10 leerlingen uit fase 2 en 3, al zelfstandig met het OV op school komen. Ook zijn er leerlingen die de passen gebruiken om van en naar stage te reizen.

‘Ik vond het niet meer prettig in de taxi. Ik wilde zelf met de bus. Lekker rustig.’

Samenwerken met Arriva voor OV-Oefenpassen
Vorig jaar legde Talryk contact met Arriva om de mogelijkheden voor onze leerlingen te onderzoeken. Wij als school en Arriva geloven dat dit voor onze leerlingen een mooie kans kan zijn om de zelfstandigheid te bevorderen. Dit project is bedoeld om te oefenen en leerlingen kunnen altijd weer de overstap maken naar de taxi mocht dat wenselijk zijn. Ouders/verzorgers beslissen samen met de leerlingen om wel of niet mee te doen.

‘Ik kan nu ook eens in het weekend afspreken met iemand die wat verder weg woont.’