Zes watertappunten in Drachten feestelijk geopend

 

 

PERSBERICHT         

 

Drachten, 1 juni 2017

 

Zes watertappunten in Drachten feestelijk geopend

 

Woensdag 31 mei jl. opende wethouder Marja Krans zes nieuwe watertappunten in Drachten. Ze deed dit door het startschot te geven voor een spectaculair waterspel bij het Carillon in Drachten. De op zes verschillende locaties geïnstalleerde watertappunten werden op deze manier tegelijk symbolisch geopend. Zes teams, die ieder een watertappunt vertegenwoordigden, vulden met bekertjes water uit het nieuwe watertappunt zes vazen. Zodra een vaas vol was konden de andere teamleden zo snel mogelijk een ballonmuur openprikken. Daarnaast werden twee winnaars van de Vitenswedstrijd 2016 in het zonnetje gezet. De heer Windstra heeft het tappunt bij het Carillon gewonnen en Iris Wagenaar het tappunt bij het Thalenpark. Danseres, actrice en presentatrice Ingrid Jansen gaf aan de opening een extra feestelijk tintje met haar dans en het startsein voor de Selfie-actie. Tot 7 juni maakt iedereen kans op het winnen van 2 bioscoopkaartjes door een foto te plaatsen op Instagram met #ikdrinkwater. Jansen is onder andere bekend van haar rol als Monica in het televisieprogramma Topstars en van SBS6 dans show Dancing Queen. Als danseres werkte ze samen met internationale artiesten zoals Shakira, The Sugababes en de choreograaf van Michael Jackson.

 

Water tappen is een gezonde keuze
Ons kraanwater is van topkwaliteit en gezond. Hoe meer watertappunten er zijn hoe makkelijker het is om van de gezonde keuze een gemakkelijk keuze te maken. Dit is binnen de gemeente het motto bij de aanpak ‘Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)’ en het project ‘Gezond in Smallingerland’. Een watertappunt is een drinkwatervoorziening in de openbare ruimte. Het is handig om buiten en onderweg water te kunnen tappen. Ook op plekken waar kinderen sporten en bewegen is kraanwater een gezonde en duurzame dorstlesser. De drie watertappunten die al in Drachten zijn, staan op het sportveld naast De Barte, in het Slingepark en bij het csg Liudger (locatie Splitting). De zes nieuwe locaties zijn bij het Krajicek Playgrond De Wiken, bij VSO Talryk (Harddraverdijk 26, buiten), praktijkscholen CSG Liudger De Ring en Singelland De Venen (de Ring 4-6, binnen), bij VSO De Zwaai (Splitting 17, binnen), in het Thalenpark en bij het Carillon.

Twee Vitens watertappunten cadeau
Waterbedrijf Vitens bestond in 2016 tien jaar en vierde dat door honderd tappunten voor kraanwater weg te geven door middel van een wedstrijd. Klanten konden voor hun gemeente een tappunt winnen door een selfie in te sturen die ze hebben gemaakt met kraanwater dat ze hebben besteld op een festival, in een café of restaurant. Twee inwoners van Smallingerland hebben ieder een watertappunt gewonnen.

Waterpunt voor een goed doel
De nieuwe watertappunten zijn mogelijk gemaakt uit projectgelden en door waterbedrijf Vitens. Ze voldoen aan alle kwaliteitseisen, zijn vandaalbestendig en kunnen het hele jaar worden gebruikt. Ieder tappunt dat is geplaatst draagt bij aan een schoon drinkwaterproject in een ontwikkelingsland via Join the Pipe. Dit sociale netwerk promoot het drinken van kraanwater met als doel een eerlijke verdeling van drinkwater en het gebruik van milieuvervuilend voorverpakt bronwater tegen te gaan.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Ytsje Damstra, communicatiemedewerker CJG Smallingerland, y.damstra@cjgsmallingerland.nl, tel. 06-10972232.
Anneke Meijer, JOGG regisseur Smallingerland, a.meijer@smallingerland.nl, tel. 06-21550116.